#YOLO4REAL

You only live once. Dat beseft twintiger Ahmed wanneer hij te horen krijgt dat hij terminaal ziek is. In eerste instantie doet hij in zijn ontkenningsfase er alles aan om de angstaanjagende werkelijkheid te ontlopen. Maar de kop in het zand steken blijkt niet te helpen. Op het moment dat hij niet dieper kan gaan, beseft Ahmed dat hij de realiteit moet accepteren en er het beste van moet maken. Sterft hij al voordat hij zijn laatste adem heeft uitgeblazen, of maakt Ahmed gebruik van elke milliseconde die hij nog over heeft?

Kijk film

Achter het verhaal

Na een bijna doodervaring ga je het leven anders ervaren. Het gebeurde mij zo’n tien jaar geleden toen ik een ongeluk kreeg. Waar ik voorheen onbewust handelde naar andermans verwachtingen, bekeek ik het leven nu door een andere bril. Zo’n ervaring schrikt je wakker: je leeft maar één keer.

De dood is iets persoonlijks. Er bestaat geen handleiding voor een rouwproces of de weg daar naartoe. Dit maakte ik van dichtbij mee tijdens vrijwilligerswerk voor het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Hier produceerden we iedere woensdag een live-uitzending vol spellen en leuke activiteiten voor terminaal zieke kinderen. Naarmate de tijd verstreek, zag ik steeds minder bekende koppen op de woensdagmiddag in het ziekenhuis. Kinderen die de week ervoor nog in de studio waren geweest, velen waarmee ik een band had opgebouwd.

Opvallend voor mij was het contrast van rouwen tussen de gezinnen die ik leerde kennen. Bij de witte Nederlandse ouders kon ik amper verdriet aflezen. Zij kozen ervoor de laatste momenten met hun kind in te vullen met vreugde. Bij de Islamitische gezinnen ging dat er heel anders aan toe. Bij hen werd er gebeden, hopend of vergiffenis van zonden met als gevolg genezing. Tijdens hun laatste momenten was er geen ruimte voor vreugde en lag de focus op god.

Het zijn deze momenten en observaties geweest die inspireerden tot het maken van #YOLO4REAL. Middels korte fragmenten van drie seconden wordt de kijker meegenomen in de laatste flitsen van Ahmed’s leven. In tegenstelling tot de bekende hashtag op social media - waar jongeren onder #YOLO foto's plaatsen van dure producten en impulsieve acties - heeft de film als doelstelling mensen stil te laten staan bij het leven en hoe kostbaar onze tijd is. Tijdens lessen voor MBO-studenten wordt de film getoond om het gesprek te starten over de dood: Hoe zou jij je laatste momenten besteden?

Contact

  • ik@aimanhassani.com
  • 0659064049
  • KVK nr: 88166724
  • Bezoekadres: Wolvenplein 25 - 0.B.17, 3512 CK Utrecht
  • Factuuradres: Breedstraat 108, 3512 TX, Utrecht
Stuur e-mail