Maar je Achternaam is toch Marokkaans?

Maar je Achternaam is toch Marokkaans?

Aiman Hassani moet een keuze maken. Of hij schikt zich naar de wensen van zijn Marokkaanse familie en laat zich in het officiële familieboekje inschrijven met alle verplichtingen van dien, óf hij besluit zijn eigen pad te blijven volgen en zet daarmee de relatie met zijn ouders mogelijk op het spel. 

Kijk film

Behind the film

Ik heb nooit gedacht een film te willen maken over de relatie met mijn familie. Het waren de gesprekken tijdens de lunches tijdens het maken van #YOLO4REAL die me aanzette tot het maken van deze documentaire door de verhalen die ik vertelde tijdens de lunchpauzes. Documentaire ‘Maar je achternaam is toch Marokkaans?’ gaat het gesprek aan over culturele verwachtingen tussen verschillende generaties. Kunnen mijn ouders mij nog accepteren als ik mezelf wil zijn; liever Nederlander, dan Marokkaan?

De documentaire ontlokte veel reacties - positief en negatief - bij mensen met een biculturele achtergrond. Zo contacteerde een oud klasgenoot mij met zijn verhaal. Hij trouwde met een gekozen vrouw en startte op jonge leeftijd een gezin. Hij heeft nooit durven zeggen dat dit niet zijn pad was. Je deed nu eenmaal wat je ouders wilden. Deze levenskeuzes gebaseerd op culturele verwachtingen zetten zich om in een depressie die hem bijna fataal werd. Het zien van ‘Maar je achternaam is toch Marokkaans?’ gaf hem de moed het gesprek aan te gaan met zijn ouders.

Ondanks de grote aantal hate comments, zijn het oprechte verhalen als deze die aantonen hoe belangrijk het is om het gesprek te openen over culturele verwachtingen. ‘Maar je achternaam is toch Marokkaans?’ wordt tegenwoordig wordt ingezet bij maatschappelijk werkers voor educatieve doeleinden. De documentaire geeft hen inzicht in de strijd van normen en waarden die jongeren met een biculturele achtergrond meenemen door hun leven. Leef ik mijn eigen leven, of leef ik het leven van mijn ouders?

Contact

  • ik@aimanhassani.com
  • 0659064049
  • KVK nr: 88166724
  • Bezoekadres: Wolvenplein 25 - 0.B.17, 3512 CK Utrecht
  • Factuuradres: Breedstraat 108, 3512 TX, Utrecht
Stuur e-mail